Thursday, November 24, 2011

Hacker Malaysia Dipenjara 10 tahun Kerana Mengodam

0 comments
Seorang warganegara Malaysia dijatuhkan hukuman penjara hingga 10 tahun di Amerika Syarikat kerana didapati bersalah mengodam US Federal Reserve dan beberapa bank yang lain. Beliau (identiti dirahsiakan) telah mengaku mengodam ke dalam bank pusat AS, dan pelbagai institusi kewangan swasta yang lain. Selain itu beliau juga mengaku mengodam masuk ke pelayar komputer FBI dan telah memasukkan kod jahat ke dalamnya.
Beliau pergi ke Amerika Syarikat pada Oktober tahun lepas dengan tujuan menjual kad kredit yang dicuri dan nombor kad bank kepada pembeli. Tanpa diketahuinya,pembeli tersebut adalah sebenarnya ejen AS yang menyamar. Ketika ditangkap, beliau memiliki lebih 122,000 nombor kad dan kad kredit yang dicuri .
 
"Hukuman hari ini menghantar mesej kepada penggodam di seluruh dunia bahawa Amerika Syarikat tidak ada tempat untuk menjalankan perniagaan mereka," Peguam Loretta Lynch berkata dalam satu kenyataan pada hari Jumaat.

"Kebanyakan penggodam mempunyai kemahiran untuk melanggar sistem keselamatan komputer. Tetapi apabila anda menggunakan kemahiran anda untuk niat jahat, maka anda telah melakukan jenayah,
Jika anda ditangkap, anda layak untuk dihukum seperti mana-mana penjenayah lain."kata seorang Perunding Keselamatan Siber.
 
Beliau menambah "Kebanyakan orang yang mempunyai kepakaran mengodam, akan  diupah oleh syarikat-syarikat tertentu untuk menguji sistem keselamatan komputer syarikat tersebut. Kebanyakan daripada kita menggunakan kemahiran kita untuk berbuat baik, hidup yang sah."

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...