Wednesday, March 30, 2011

.:Ciri Keselamatan Terbaru Pada Facebook:.

0 comments
~~Assalamualaikum~~

Facebook!!!
Dewasa ini, beritahu saya siapa yang tiada akaun Facebook??hehe...masi ramai bah yang tak ada..
Eheheeh..Tapi Facebook merupakan laman sosial yang paling TOP di pasaran..Ahaaha~
Dan oleh kerana keTOPannya itu, maka saban hari para Cracker sentiasa memanfaatkannya untuk kepentingan tertentu!~Yelah..banyak perkara atau kes telah di laporkan berkaitan kebocoran maklumat melalui facebook..dan sebagainya..
Tapi untuk kali ini saya tak nak membicarakan berkaitan kes-kes tersebut..
Apa yang ingin saya sentuh ialah ciri keselamatan terbaru (saya tak ingat bila ia bermula..) yang terdapat pada Facebook...
Ciri yang saya maksudkan ialah Secure Browsing (Layanan Keselamatan) yang suatu ketika dahulu hanya terdapat pada laman web BANK..

Contohnya : https://www.sickofblogging.com..
yang tu sekadar contoh ye..
Ok..sekarang anda lihat contoh di atas ni...
https.....anda tentu perasan ada penambahan "s" pada "http" tersebut!!!itu bermaksud laman tersebut ada ciri keselamatan yang sukar untuk di tembusi...
s = secure
Untuk membuatkan layanan anda pada akaun Facebook anda berada dalam keadaan selamat,
ikut langkah-langkah berikut...

Login ke dalam Facebook....
Pergi ke Kotak Account...
Masuk ke Account Setting...
Klik change pada baris Account Security..
Then, merujuk kepada gambar di bawah ni klik kan pada kotak yang saya klik dalam gambar..
klik Save..
dan Selesai..




Cuba lihat pada kotak URL di Browser anda..alamat URL tersebut akan berubah dengan penambahan "s" pada http...Anda faham???
Lepas ni anda dapat melayari laman Facebook anda dengan selamat~ 
Namun persoalan buat masa ni??
Sudah cukup selamat ke???Entah la...

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...