Saturday, February 19, 2011

Google Chrome + Download Manager

0 comments
~~Assalamualaikum~~

Ok!!ok!!entry kali ni saya nak kongsi macam mana nak bagi Google Chrome korang "link" terus dengan Download Manager (something like IDM,Orbit Downloader,Flash Get etc..).
Yelah ni ni entry untuk mereka-mereka yang gatal tangan nak mendownload file-file, tak kisah la file audio ke,movie ke,apa ke..
Dan khas ditujukan kepada penguna tegar Google Chrome (sama macam aku)...
Bukan apa bah!!banding dengan web browser yang lain Google Chrome lebih senang nak manage dan lebih laju (yang ni pendapat saya la!!!)..
Apa-apa pun "Google Chrome is The Best"..(ni membodek Google kunun..hahaha!!ndak ba!!)
Berbalik kepada cerita yang asal!! kenapa perlu kita "link" kan Download Manager (DM) yang lain dengan Google Chrome sedangkan Google Chrome telah tersedia dengan download managernya sendiri ada kerana.......(jawapan tidak melebihi 100 patah perkataan....hehehe)
Yang pertama ialah fungsi pause DM ni dan DM ni ada fungsi yang dapat cover file download yang terputus (macam connection internet terputus ka,atau tershut down ka..hahaha!!!)jadi jangan bimbang bila file yang anda anda download sudah setengah tiba-tiba connection internet putus atau bekalan elektrik putus (dalam bahasa sehari-hari disebut: Mati Karan..hahaha)
dan lagi satu,guna DM ni dapat meningkatkan speed download kita tak percaya???cuba la...

Ha..pertama sekali yang korang kena lakukan ialah download dan install  DM extensions bagi Google Chrome disini!!

Sudah tu ikut sahaja arahan..dan selesai!!!
Untuk mendownload file mengunakan DM anda,klik kanan pada link download dan pilih "Externel Download-Manager Support"..Jelas??kalau tak faham tanya..

p/s : Kadang-kadang bila anda klik kanan pada link yang bukan link untuk mendownload, file yang anda download adalah dalam bentuk file HTML @ Web Pages..Jadi cari link download yang sebenarnya!!
That's all..Happy Downloading...

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...